ВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНІ ПРЕДМЕТИ!!!

10.08.2015 22:23

    Кожного року на території України виявляють десятки тисяч вибухонебезпечних предметів, що залишились з часів минулих війн та діяльності колишніх військових полігонів та частин. Боєприпаси, ще не вибухнули, знаходять у різних місцевостях в усіх регіонах країни – у лісах, на берегах річок, озер та ставків, пляжах, на будівельних майданчиках, під час сільськогосподарських робіт тощо. Десятки людей щороку отримують поранення та каліцтва, гинуть як від незнання правил безпеки при знаходженні вибухонебезпечних предметів, так і від необережності, при намаганнях власноруч розібрати чи знешкодити боєприпас, здати його на металобрухт.

  З початку року на території Львівської області виявлено 821 вибухонебезпечний предмет, 2540 набоїв та 42 підривника в 208 місцях (знищено 821боєприпас, 2540 набоїв та 42 підривника).

    Небезпечний випадок трапився і в Миколаївському районі, де 30.07.15 року в с. Крупсько, під час проведення земляних робіт (3 м від житлових будинків), виявлено 15 (п’ятнадцять) 45-мм артилерійських снарядів часів ІІ Світової війни, які вилучено та знищено встановленим порядком піротехнічною групою 2-го спеціального центру швидкого реагування ДСНС України.

    Зовнішній вигляд боєприпасів від тривалого перебування в ґрунті або у воді сильно змінюється: під впливом вологи вони деформуються, іржавіють, проте вони не втрачають здатності вибухати навіть від невеликого тертя, струсу чи легкого удару.

    Якщо Ви помітили підозрілий чи небезпечний предмет – в жодному разі не торкайтесь його. Повідомте про подію Службу порятунку за номером 101 чи правоохоронні органи та відійдіть на безпечну відстань. Попереджайте перехожих про можливу небезпеку, дочекайтеся приїзду спеціалістів та вкажіть їм точне місцезнаходження підозрілого предмету. Після вашого повідомлення фахівці ДСНС України  вилучать та знешкодять небезпечну знахідку. Самотужки роздивлятися, кидати, розбирати чи переміщати підозрілі предмети категорично заборонено з точки зору вашої власної безпеки!

    Категорично забороняється: брати вибухонебезпечний предмет у руки, зберігати його, нагрівати та ударяти по ньому; переносити, перекладати, перекочувати його з місця на місце; намагатися розібрати; використовувати для розведення вогню, кидати, класти у вогонь; заносити в приміщення; закопувати в землю; кидати в криницю або річку; здавати на металобрухт.

 

Не забувайте, що легковажне та необережне поводження з вибухонебезпечними предметами неодноразово призводило до загибелі або каліцтва як дітей, так і дорослих!!!