Cвяткова композиція "Різдво у нашому краї"

09.02.2015 18:52

  У Гірському НВК відбулася святкова композиція «Різдво у нашому краї», яку підготували учні 2-Б класу під керівництвом класного керівника М.І. Данчевської.

  Мета заходу – відродження українських традицій святкування Різдва; розвивання творчих здібностей та естетичних смаків школярів; співпраця з батьками та залучення їх до позакласних заходів; виховання любові і поваги до звичаїв українського народу.

  У актовій залі НВК зібралось чимало школярів, учителів та батьків.

  На небі зійшла вечірня зірка і вся родина (господар – учитель інформатики В.М. Михайліків, господиня – учитель математики та християнської етики Н.З. Подобівська та діти) зібралась у святково прибраній оселі, звідки віє морозом від внесеного житнього снопа, смачно пахне пампушками та кутею з медом. Свята вечеря розпочалась із молитви. Чути спів колядників, які завітали до їх оселі. На сцені розвивається дійство українського вертепу.

  Надзвичайно цікавим і приємним на святі було те, що у ролі колядників виступали батьки другокласників. Як велично і святково лунали з їх уст колядки «Добрий вечір тобі…», «Пане, пане, господарю», «Во Вифлеємі нині новина», «Дивная новина». Прикрасило свято виконання сучасних колядок «Святий вечір», «Спи, Ісусе, спи», «Поклін тобі в Різдвяну ніч» (тріо: В. Андрійчик, Н. Подобівська, А. Рошинець). Також цікавим було поєднання давніх традицій (поява Царів, пастушків, Ірода…) та сучасних проблем українського народу (поява українок: Галичанки, Наддніпрянки та Східної Українки).   Кульмінацією свята стало виконання колядки «Нова радість», яка супроводжувалася  фотографіями нашого сьогодення.

Велично, зі сльозами на очах глядачів та виконавців лунали слова: «Христос рождається» - «Славімо Його!», «Слава Україні!» - «Героям слава!».

Жоден із присутніх на святі не залишився байдужим та пройнявся національним духом, коріння якого бере початок у наших прародичів.